Jak zrobić sos beszamelowy?

Sos beszamelowy jest wykorzystywany w wielu potrawach, najczęściej do dań z makaronu, takich jak lasagne, czy różnego rodzaju zapiekanki. Doskonale nadaje się również do przyrządzania pieczonej i smażonej ryby, na przykład łososia lub dorsza oraz do naleśników. Niezależnie od przeznaczenia, sos ten zawsze przygotowujemy w ten sam sposób. Niestety wiele osób ma problem z właściwym przygotowaniem sosu beszamelowego, narzekając na jego niejednolitą konsystencję. Jest on wykonany z prostych składników, przyrządza się go szybko, jak więc osiągnąć oczekiwany efekt? Jak zrobić sos beszamelowy? Na przygotowanie sosu potrzebujemy około 5 minut, natomiast czas gotowania wynosi około 10 minut. Aby przygotować porcję 500 ml sosu należy przygotować dwie szklanki mleka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, 50 g masła oraz po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mleko można wstępnie podgrzać do temperatury około 45 stopni. Dodanie do masła i mąki zimnego mleka powoduje, że zamieniają się one w grudki, choć podczas podgrzewania i mieszania masa powinna ponownie zrobić się gładka. Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować niewielki rondelek i łyżkę lub trzepaczkę do jajek. Do rondelka wrzucamy masło, które powoli roztapiamy na niewielkim ogniu. Do całkowicie płynnego masła dodajemy mąkę. Zróbmy to stopniowo, pamiętając o ciągłym mieszaniu zawartości rondla. Łyżką dokładnie rozcieramy grudki powstałe z mąki. Kiedy już masa będzie idealnie gładka dolewamy mleko i dodajemy przyprawy. Teraz można zwiększyć moc palnika, ale należy nieprzerwanie mieszać sos, aż do momentu w którym zgęstnieje. Zajmie to około 5-10 minut, a uzależnione jest przede wszystkim od wymiarów garnka i mocy palnika. Pamiętajmy, że moc palnika nie powinna być zbyt duża, ze względu na możliwość przypalenia sosu. Oczywiście gęstość i smak sosu zależy od naszych indywidualnych preferencji, dlatego też można nieco zmodyfikować ilość składników. Zwróćmy jednak uwagę na fakt, że sos po przestygnięciu będzie nieco gęstszy. Tak przygotowany sos beszamelowy można od razu wykorzystać do tworzenia różnych potraw. Ilość kalorii w 100 gramach sosu wynosi mniej więcej 145. Opisany sposób przygotowania sosu jest przepisem podstawowym. Można z powodzeniem przygotować inne wersje sosu beszamelowego, na przykład z dodatkiem sera, jajka, lub ulubionych przypraw. Taki sos smakuje wspaniale podany nawet z samym makaronem, ale może być nieco bardziej kaloryczny. Osoby dbające o dietę mogą przygotować sos beszamelowy na przykład z chudego mleka i masła kokosowego, co zdecydowanie obniży jego kaloryczność. Możemy też przygotować bezglutenową wersję sosu, wykorzystując mąkę ryżową lub kukurydzianą. Konsystencja tak przygotowanego beszamelu pozostanie niezmieniona, a sos będą mogli zjeść także alergicy. Sos beszamelowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w naszych kuchniach sosów. Pierwsze próby jego przygotowania czasem kończą się niepowodzeniem, ale pamiętając o ciągłym mieszaniu sosu, na pewno dojdziemy do perfekcji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here