Olej rokitnikowy

0
76

Olej rokitnikowy nazywany jest „Złotem Syberii” ze względu na swoje pochodzenie i prozdrowotne właściwości. Cenią go szczególnie miłośnicy zdrowego trybu życia i naturalnych rozwiązań. Dlaczego warto mieć go zarówno w swojej kosmetyczce, jak i kuchni?

Olej rokitnikowy i jego właściwości

Olej rokitnikowy od setek lat był szczególnie ceniony w Rosji, a dzisiaj zdobywa serca ludzi na całym świecie. Roślina, z której jest produkowany, zasługuje na szczególne zainteresowanie z kilku względów – między innymi dlatego, że rośnie na każdej, nawet jałowej i słabej jakości ziemi – jest także bardzo wytrzymała i opiera się wszelkim wichurom. Natomiast jej owoce to prawdziwe bomby witaminowe, obfitujące szczególnie w witaminy takie jak C, B6, B9, B3, B2, K oraz E. Co więcej, w jego składzie znajduje się aż 15 mikroelementów. Nic dziwnego, że przez tyle lat ludzie w mroźnej Syberii unikali dzięki niemu szkorbutu. Jaki olej rokitnikowy wybrać? Najlepiej stawiać na ten pochodzący z dalekich stron – tam, gdzie panuje ostry klimat. Chociaż roślinę tę można wyhodować również w Polsce, nie będzie taką skarbnicą cennych witamin i elementów. Olej z rokitnika może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Jego działanie lecznicze opiera się głównie na pozytywnym wpływie na śluzówkę w organizmie człowieka – zarówno jeśli chodzi o układ pokarmowy, moczowo-płciowy, skórę, jak i śluzówkę oka.

Zastosowanie oleju z rokitnika w domowym zaciszu

Zastosowanie oleju z rokitnika jest naprawdę bardzo szerokie. Przede wszystkim sprawdza się on w kuchni. Można używać go jako składnik dressingu do surówek i sałatek albo bezpośrednio skraplać nim warzywa. Jest doskonałym dodatkiem do dipów, mięs oraz ryb. Nadaje potrawom intensywnego oraz unikalnego aromatu i podkreśla ich smak. Co najważniejsze, w każdej jego łyżeczce kryje się mnóstwo witamin.

Olej rokitnikowy powinien znajdować się w każdej apteczce pierwszej pomocy, a nawet w kosmetyczce. Ma bardzo silne antybakteryjne działanie, dlatego stosowany na oparzenia i rany skutecznie je odkaża. Następnie warto nim regularnie nacierać zranienia w celu przyśpieszenia gojenia się oraz zapobiegania powstawaniu blizn. To również doskonałe rozwiązanie na suchą i podrażnioną skórę. Olej z rokitnika stosowany jest przez kobiety z Dalekiego Wschodu do codziennej, naturalnej pielęgnacji cery – odżywia skórę, odmładza ją oraz przywraca jej blask. Można nacierać nim zarówno twarz, dekolt, jak i całe ciało. Warto aplikować go nawet na włosy i skórę głowy, w celu odżywienia cebulek i zmniejszenia wypadania włosów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here