Węglowodany to jedne z najważniejszych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełnią bardzo ważne funkcje w ciele człowieka. Fakty pokazują, że węglowodany obecnie cieszą się złą sławą, a ludzie twierdzą, że są niezdrowe. Czy to prawda? Poniżej znajdują się intrygujące fakty i mity dotyczące węglowodanów.
Węglowodany – co to jest?
Węglowodany należą do organicznych związków chemicznych. Składają się z węgla, fluoru, wodoru i tlenu. Są niezbędne do życia, ale bardzo łatwo o ich spotkanie, ponieważ znajdują się w prawie każdym produkcie spożywczym.
Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Mimo wielu przeprowadzonych badań, ciężko jest stwierdzić, które z nich są korzystniejsze dla naszego zdrowia. Pewnym jest jednak, że nie służą nam węglowodany, który uległy jakiemukolwiek przetworzeniu. Z tego powodu warto ograniczyć lub całkowicie wyrzucić z diety białe pieczywo, słone przekąski lub słodycze. Nadmiernie spożywanie tych produktów może doprowadzić do podniesienia poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie – jego zamiany i osadzenia w postaci tkanki tłuszczowej.
Fakty i mity dotyczące węglowodanów
Dieta o niskim stężeniu węglowodanów sprzyja zdrowiu – MIT. Taka dieta sprzyja szybkiemu zrzuceniu nadmiernych kilogramów, jednak jej efekt jest bardzo krótkotrwały. Nie możemy zbyt długo korzystać z takiej diety, a powrót do normalnego trybu żywienia zazwyczaj kończy się znienawidzonym efektem jo-jo. Istotne jest jedzenie węglowodanów zgodnie z dzienną zalecaną dawką. Jej zmniejszenie choćby o 15% powoduje pogorszenie się stanu naczyń krwionośnych. Dużo zdrowiej i skuteczniej można schudnąć na standardowej diecie, która zawiera w sobie prawidłowe stężenie węglowodanów.
Ograniczenie jedzenia węglowodanów wspomaga leczenie niektórych schorzeń – FAKT. Niskowęglowodanowa dieta jest jednym z wielu rozwiązań terapeutycznych, które stosuje się podczas konkretnych chorób. Przykładem są np.: choroby metaboliczne, padaczka lekooporna, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Pamiętać musimy, że ten rodzaj diety koniecznie musi prowadzić lekarz, by od razu wychwycić wszelkie negatywne skutki.
Wszystkie węglowodany złożone są dobre, natomiast proste są złe – MIT. Jest to powszechna opinia, z którą możemy spotkać się na każdy kroku, ale nie jest ona w pełni prawidłowa. Musimy wziąć pod uwagę, że węglowodany proste znajdziemy w jabłku, szklance mleka i w puszce coli. Nie oznacza to, że te cukry proste w jabłku są groźne dla naszego organizmu. Ale prawdą jest, że nasz organizm potrzebuje więcej czasu, aby je strawić. W ten sposób nie zaliczymy gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Ponadto – tam, gdzie znajdziemy węglowodany proste, tam też znajduje się błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo.
Chcąc zjadać dostateczną liczbę węglowodanów dziennie, warto zaopatrzyć się w dietę pudełkową dostosowaną do naszego trybu życia, pracy, wzrostu i wagi. Warto sprawdzić catering dietetyczny Warszawa na stronie cateringu Afterfit.