Towarzyszy nam bardzo często podczas oglądania filmów. W kinie wręcz wydaje się niezbędny. To klasyk, którego zapach wypełnia salę już od pierwszych minut filmu. Długie kolejki przed seansem świadczą o jego popularności. Mimo upływu lat nadal jest rozchwytywany. Śmiało można mówić o nim jak o ponadczasowej przekąsce. Już wiadomo o czym mowa. Oczywiście o popcornie.
W dzisiejszych czasach nie musimy iść na seans kinowy by kupić popcorn. Jest on już dostępny wszędzie. Kupowanie paczek gotowych prażonych ziaren kukurydzy to nic nadzwyczajnego. Przekąska jest idealna do spotkań ze znajomymi i uwielbiana przez wszystkich. Możemy też ją przygotować samodzielnie. Ale jak zrobić popcorn w domu? Czy wymaga to wysiłku? Na co należy zwrócić uwagę?
Nie jest to trudne zadanie a dodatkowo daje nam wiele możliwości. Nie musimy się ograniczać do dodatku soli ale możemy spróbować wielu wersji np. maślany. Warto eksperymentować!
Czego nam potrzeba by zrobić domowy popcorn? Przede wszystkim ziaren kukurydzy. I na pewno nie takich prosto z kolby czy puszki. Są bardzo smaczne ale w tym wypadku nie będą przydatne. Surowych, nieuprażonych. Gdzie można je dostać? W każdym większym sklepie powinny być. Znajdziemy je na działach z chipsami, przekąskami. Jeśli będzie problem ze zlokalizowaniem warto zapytać obsługę sklepu/ marketu. Na pewno bez problemu odpowiedzą na to pytanie. Można je też nabyć w sklepach ze zdrową żywnością w wersji bio. Tam już będą posiadały certyfikat produktu ekologicznego. Jeśli dbamy o zdrowy styl życia i szukamy takiego typu produktów to w tym wypadku także sprawdzi się idealnie. Na opakowaniu zapewne znajdziemy informację, że kukurydza nie jest genetycznie modyfikowana. Już sam certyfikat o tym świadczy. W razie pytań przeszkolony personel udzieli odpowiedzi na pytania, rozwieje wątpliwości.
Jak zrobić popcorn w domu z takiego surowca? Potrzebny będzie garnek, najlepiej z grubszym dnem ale niekoniecznie. Należy wlać do niego odrobinę oleju. Mniej więcej tak by przykrył dno. Nie powinniśmy przesadzać z ilością tłuszczu. Nie potrzeba go wiele do przygotowania przekąski. Następnie stawiamy garnek na ogniu i czekamy aż olej się nagrzeje. Zmniejszamy wielkość płomienia i wsypujemy ziarna kukurydzy. Oczywiście nie całą paczkę ponieważ popcorn będzie zwiększał swoją objętość i może nam braknąć powierzchni garnka. Na początek, wystarczy niewielka ilość. Dla wyczucia ile potrzeba ziaren kukurydzy na nasz garnek. Nawet łyżka stołowa jeśli nigdy nie przygotowywaliśmy popcornu. Po wsypaniu musimy przykryć garnek pokrywką. W przeciwnym razie część przygotowywanej przekąski może nam wylądować w różnych miejscach kuchni. Czekamy aż przestanie „strzelać” i zdejmujemy garnek z ognia. Gotowy popcorn przesypujemy do miski. Solimy lub nie i już jest gotowy do spożycia. Oczywiście nie musimy poprzestawać na jednej porcji. Robimy do woli, zwłaszcza jeśli mamy dużo gości albo film jest długi! Teraz kiedy wiemy jak zrobić popcorn w domu nic nie stoi na przeszkodzie żeby go częściej przygotowywać.