Atrakcyjna i ładna sylwetka jest w obecnych czasach marzeniem większości ludzi. W przypadku części z nich, jedzenie bardzo często i bardzo dużych porcji nie powoduje wzrostu masy ciała nawet o kilogram. W przypadku innych – przybranie lub utrata na wadze zależy w dużym stopniu od diety. Są też tacy, dla których nie ma większego znaczenia, czy jedzą więcej, czy mniej – i tak zazwyczaj zyskają dodatkowe kilogramy, zamiast je stracić. W przypadku drugiej i trzeciej grupy można zastanowić się nad odpowiedzią na pytanie: jak jeść żeby schudnąć? Czy to w ogóle jest możliwe?
Zacznijmy więc od obalenia mitu „Ja przecież zupełnie nic nie jem, a nie mogę schudnąć”. Osoby tak mówiące po pierwsze – zazwyczaj nie dostrzegają tego, ile razy dziennie zjadają „mało kalorii” i jak to wygląda w perspektywie całego dnia, a po drugie – błędne jest już samo założenie, że głodzenie się pomoże nam zgubić zbędne kilogramy.
Zacznijmy więc od początku – przede wszystkim warto zadać sobie trochę trudu i zacząć liczyć kalorie. Każdą przekąskę, choćby była jogurtem, czy waflem ryżowym należy umieścić na liście i pod koniec dnia dodać do siebie. Zaskoczenie może być naprawdę duże, kiedy okaże się, że właściwie przez cały dzień przyjmowaliśmy jedne kalorie po drugich, nie czując wyrzutów sumienia, bo przecież to takie „nic”. Równie niebezpieczne jest popadanie w drugą skrajność, a więc głodówkę. W myśl zasady – jak nie będę jeść, to schudnę. Okazuje się jednak, że efekt będzie odwrotny – organizm zacznie się zabezpieczać na wypadek długiego braku pokarmu i metabolizm zwolni, a więc waga w (najlepszym przypadku) stanie w miejscu. Wróćmy więc do pytania: jak jeść żeby schudnąć? Przede wszystkim świadomie (licząc ilość kalorii), regularnie (bez głodzenia się) i bez podjadania. Wprowadzenie tych kilku zasad jest równie kluczowe, jak sam rodzaj spożywanych przez nas pokarmów. Zastanówmy się więc chwilę nad tym, co warto, a czego nie warto jeść. Nie chodzi o to, by z dnia na dzień odstawić wszystko co niezdrowe i jeść tylko sałatę. Dobrze zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia, a także pożądanej redukcji masy ciała. Możemy skonsultować się w tej kwestii ze specjalistą, który pomoże nam indywidualnie dostosować dietę, możemy też sami dojść do pewnych wniosków. Na pierwszy plan wysuwają się oczywiście słodycze, fast food’y, tłuste i smażone jedzenie, czy gazowane napoje – ich spożycie zdecydowanie należy ograniczyć, zwiększając jednocześnie w naszej diecie ilość warzyw, owoców, ryb, gotowanego mięsa, a także wody. Wydają się to być zagadnienia podstawowe, jednak ważne jest, by zwracać uwagę na to co, kiedy i w jakiej ilości jemy. Na zakończenie warto też dodać parę słów o wysiłku fizycznym – dobra dieta i redukcja masy ciała powinna zawsze iść w parze z aktywnością fizyczną, by efekt był dla nas jeszcze bardziej zadowalający i trwały.
Wydaje się więc, że pytanie „jak jeść żeby schudnąć?” powinien sobie zadać każdy, kto bardzo lubi jeść, ale jednocześnie planuje redukcję swojej wagi. Okazuje się też, że normalne jedzenie i jednocześnie utrata wagi są możliwe i osiągalne dla każdego, kto poświęci trochę czasu na to, by dobrze rozplanować swój dzień, a w nim jakość i ilość posiłków. Warto więc podjąć walkę o zdrowie swojego organizmu. Przede wszystkim dla siebie samego.