Wzrost grzybów

Grzyby to oddzielne królestwo, które fascynuje i zadziwia ludzi na całym świecie. Wśród grzybów, znajdziemy wiele ciekawych, fantazyjnych wręcz gatunków. Grzyby możemy podzielić na jadalne oraz niejadalne. Wiele z nich jest trujących, powodują co roku zatrucia i często niestety też zgony.

Do najpopularniejszych grzybów, należą grzyby wielkowocnikowe, czyli te, które zbieramy co roku jesienią w lasach. Wyróżniamy wiele gatunków: m.in borowiki, kozaki, podgrzybki czy też maślaki. To najpopularniejsze okazy, które zazwyczaj zbierają grzybiarze i znają je od lat. Oczywiście, ci bardziej doświadczeni i obyci w świecie grzybów, zbierają także bardziej wymyślne gatunki. Jednak wiele osób boi zbierać się tych okazów, których nie zna i nie jest pewna. Większość z nas przyjmuje zasadę, że lepiej grzyba nie jeść niż się zatruć.

Warto wiedzieć, że stacje sanitarno-epidemiologiczne, mają obowiązek wręcz sprawdzić grzyby, które zostaną do nich przyniesione, pod kątem tego, czy są jadalne. Jeśli mamy wątpliwości, czy zebrane przez nas okay są jadalne, nie wahajmy się odwiedzić lokalnej stacji SANEPID, gdzie specjaliści w dziedzinie grzybów potwierdzą lub rozwieją nasze wątpliwości. Lepiej kilka razy się upewnić niż zjeść grzyba, który może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Grzyby to fantastyczne okazy i wielu badaczy z całego świata interesuje się ich cechami. Przykładowo jak długo rośnie grzyb, gdzie jest jego charakterystyczne miejsce występowania, jakie ma właściwości lecznicze. Mało kto wie, że grzyby oprócz swoich właściwości smakowych, posiadają także niezwykle cenne właściwości terapeutyczne. Szczególnie cenione są one w krajach dalekiego wschodu — w Japonii, Korei czy też Chinach, grzyby są o wiele bardziej doceniane i szanowane niż w Europie. Istnieją nawet zarejestrowane leki, które pozyskiwane są właśnie z grzybów. W Azji jednak bardziej popularne są grzyby nadrewnowe, zwane u nas inaczej hubami. Gatunki takie jak lakwonica lśniąca, lakownica spłaszczona, włóknouszek ukośny — na wschodzie są znane i doceniane. To cenne surowce farmaceutyczne, z których pozyskuje się m.in. preparaty, wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych, cukrzycy czy też zmniejszaniu poziomu cholesterolu Być może właśnie grzyby, odpowiadają za długowieczność ludzi z dalekiego wschodu.

Grzyby w Polsce, to nieodłączny element kulinarny. Szczególnie święta Bożego Narodzenia, obfitują w aromatyczne potrawy, doprawione obficie grzybami. Kapusta z grzybami czy też żurek z borowikami — to tylko przykłady, gdyż każdy region kraju, ma swoje wyjątkowe specjały, gdzie grzyby są wręcz niezastąpione. Warto jeść ich jak najwięcej, uważając jednak, aby zbierać tylko sprawdzone okazy lub kupować grzyby u ludzi, którym naprawdę ufamy.

Przyjmuje się, żę grzyby blaszkowe, są o wiele bardziej niebezpieczne, niż te, które pod spodem mają miękką gąbeczkę. Grzyby gąbczaste z reguły są bardziej pewne i bezpieczne i właściwie nie ma wśród nich gatunków niebezpiecznych i trujących. Dlatego też zaleca się zbieranie ich szczególnie początkującym grzybiarzom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here