Bez chleba ani rusz. Nie bez powodu mówi się o „chlebie powszednim”, bo kto jak kto, ale Polacy pozostają wśród tych społeczeństw, które jedzą sporo chleb właśnie. Chociaż statystyki dowodzą, że już od jakiegoś czasu spożycie tegoż produktu systematycznie spada. No cóż, zmieniają się czasy, a wraz z nimi nasze przyzwyczajenia, w tym i te żywieniowe. Niektórzy uważają wręcz, że chleba w ogóle nie powinno się spożywać, bo nie jest on pożądany w diecie. I rzeczywiście, są tacy, którzy faktycznie nie jedzą pieczywa. Zdecydowana większość z nas jednak bez chleba nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji. W trudnej sytuacji są osoby uczulone na gluten, ale i z tym kłopotem można sobie w jakiejś mierze poradzić. Można piec w domu chleb z innych mąk. W lepszej sytuacji są uczuleni na pszenicę, bo oni przynajmniej mogą jeść chleb wypiekany li tylko z mąki żytniej.
Na rynku mamy różne rodzaje chleba, więc kupujący mogą wybierać do woli. Zresztą każdy z nas ma chyba swoją ulubioną piekarnię, w której robi regularne zakupy. Ale okazuje się, że coraz więcej osób decyduje się na samodzielny wypiek chleba, a nawet różnego rodzaju bułek. To niezbyt skomplikowane zadanie, więc nic dziwnego, że zyskuje ono wielu zwolenników. A jak zrobić chleb? Prawdę mówiąc, bardzo łatwo. Wystarczy dysponować tylko odpowiednią mąką i najlepiej zakwasem. Chleb można upiec na drożdżach i też będzie dobrze. W sklepach można znaleźć gotowe mieszaki chlebowe, do których wystarczy tylko dodać wodę i już mamy gotowe chlebowe ciasto. Gdyby jednak komuś nie odpowiadał taki wypiek, może z powodzeniem pójść w stronę tradycyjnego chleba na zakwasie. Zacząć trzeba oczywiście od zakwasu. Ten można też zrobić samodzielnie w ciągu kilku dni, ale można też o niego poprosić znajomych, którzy na co dzień wypiekają chleb na rzeczonym zakwasie. Nawiasem mówiąc, to najprostszy sposób na zdobycie zakwasu. Teraz już nie jest problemem to, jak zrobić chleb. Wystarczy ów zakwas wymieszać np. z żytnią mąką typ
2000 oraz wodą i całość pozostawić na noc. Rankiem trzeba dosypać do tego mąkę żytnią typ 720 oraz nieco pszennej mąki chlebowej, np. typ 560 lub mąki orkiszowej, dosolić, dolać wodę i wyrobić chleb. Następnie takie chlebowe ciasto trzeba wyłożyć do foremek, uprzednio odbierając nieco ciasta, które posłuży jako baza do następnego wypieku. W foremkach chleb musi trochę postać, żeby mógł wyrosnąć i następnie trzeba już tylko go upiec. Jeśli ktoś lubi, może z powodzeniem wzbogacić swój wypiek ziarnem słonecznikowym czy siemieniem lnianym lub jeszcze innymi dodatkami. W tym względzie inwencja jest praktycznie nieograniczona. Zresztą każdy lubi coś innego, więc można sobie dowolnie modyfikować różne przepisy. A propos przepisów na chleb trzeba wyraźnie podkreślić, że całe ich mnóstwo znajdziemy w sieci. W wybraną wyszukiwarkę wpisujemy zapytanie w rodzaju: jak zrobić chleb? i już po chwili przed naszymi oczyma pojawiają się stosowne strony, z których wystarczy po prostu skorzystać. Tak wiec, kto tylko chciałby uraczyć rodzinę doskonałym chlebem, może to prostu zrobić.